· 

Werken met sjablonen

Heb jij wel eens gebruik gemaakt van sjablonen? Of vind je het maar kitscherig gedoe? Gebruik je liever je eigen kwaststreek, of is een sjabloon een handig hulpmiddel om structuren te maken.

En welke materialen gebruik je dan?

 

Hiernaast zie je een oceandrum, beschilderd door een cursist met aquarelverf. Ze wist dat ze een boom wilde schilderen, maar hoe maakte je een boomkruin, zonder dat alle blaadjes te precies aan de takken kwamen te hangen.

 

In mijn atelier had ik een sjabloon liggen met blaadjes. Onder het sjabloon bracht ze aquarelverf aan, en soms goot ze er nog wat bij. Tot slot föhnde ze het droog en zie daar, een prachtige boomkruin was geboren.

 


Werken met sjablonen

Zelf werkte ik vroeger niet met sjablonen. In de schildersboeken over aquarel kom je ze ook niet tegen. Ik richtte me op marterharen penselen met een fijn puntje. Voor grote vlakken had ik een eekhoorntjesharen platte kwast, die neemt heel veel vocht op. Nu zou ik hem niet meer kopen.En wat zou je moeten doen met sjablonen en aquarelverf?

 

De afgelopen jaren heb ik veel gewerkt met Powertex en Craquelé. Een stuk steviger als aquarel, zeker als het opdroogt. De foto helemaal bovenaan in de banner is gemaakt met een placemat van de Action en Bronscraquelé van Viva Decor en allerlei kleurtjes verf en ThrippleThick als een beveiligende lak. De drum zelf bespoot ik met acryllak.

 

Eigenlijk ben ik van huis uit een aquarelfanaat. De grote vraag was: kan ik dan met aquarel ook sjablonen gebruiken? Dat loopt toch overal heen?

 

 

Het antwoord is ja én nee.....

Als je aquarelverf met de kwast aanbrengt, dan kruipt de verf graag onder de sjabloon, door de capillaire werking. En juist die capillaire werking geeft prachtige structuren.

 

Spuit je het met een sprayflesje, dan houdt de aquarelverf keurig de randen van het slabloon aan. Als je niet tevéél spuit natuurlijk...

Verschillende variaties van sjablonen met aquarelverf:


Hier zie je allemaal beelden die gemaakt zijn met placemats en aquarelverf. De bruine bladeren heb ik gemaakt met afdrukken van gedroogd zuringblad. Zo zie je dat je sjablonen ook van ander materiaal dan plastic kan gebruiken.

Gespoten gouden aquarelverf op een bruine ondergrond.
Gespoten gouden aquarelverf op een bruine ondergrond.
Aquarelverf die vooral onder het sjabloon trok, met kleurpotlood tot een vogeltje gemaakt. Sommige blaadjes heb ik voorzien van parelmoerverf.
Aquarelverf die vooral onder het sjabloon trok, met kleurpotlood tot een vogeltje gemaakt. Sommige blaadjes heb ik voorzien van parelmoerverf.
Gedroogde zuringbladeren als sjabloon
Gedroogde zuringbladeren als sjabloon

Sjablonen kopen?

Ik heb de afgelopen tijd enorm veel sjablonen gekocht. Ik ben een hamsteraar als ik iets leuks zie. Daarom vind ik de placemats van de Action zo fijn. Ze nodigen uit tot experimenteren. Ze hebben vaak patronen die je niet van te voren zou bedenken. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Ga experimenteren met potjes goud craquelé, met acrylverf en aquarelverf. Gebruik verschillende ondergronden en combi's van de materialen. Zo zal jij net als ik een eigen taal vinden met behulp van de placemats en sjablonen. Als je een mooi model ziet, koop er dan zeker twee. Soms heb je vergeten de acrylverf op tijd er af te boenen. En je zal net zien dat je maar moeilijk meer schoon krijgt en juist de leukste bedorven is. En nergens meer te krijgen.

 

Schoonmaken van een sjabloon:

Gebruik zoveel mogelijk oude natte lappen afwasborstels, zodat er zo min mogelijk restverf in het riool belandt.

 

Deel je ervaringen en tips, ook rond andere materialen, hieronder. 

Samen delen we de pret rond het ontdekkingstraject van sjablonen.

 

Met een experimentele groet,

Joke Zonneveld

 


Reactie schrijven

Commentaren: 3
  • #1

    Caat (zaterdag, 24 augustus 2024 13:22)

    Geweldig ook ik heb een poosje gewerkt met sjablonen, nu weer met ander dingen bezig, ik hou van allerlei technieken

  • #2

    Twan (zaterdag, 24 augustus 2024 19:44)

    Ik maak vaak zelf sjablonen van oude sheats of iets dikker plastic tabbladen.
    Ook met dikker papier is dit te doen. Je kunt dan je gemaakte papiersjabloon (of al eerder voordat je het gaat maken) het papier aan beide kanten voorzien van binder. Dan ontstaat er een soort “plastic laagje’’ op je papier waardoor het vocht en de verf er niet intrekt. Na gebruik eventueel voorzichtig schoonmaken of gewoon laten drogen en een volgende keer kun je ze weer gebruiken.

  • #3

    Joke Zonneveld (zaterdag, 24 augustus 2024 20:54)

    Dank voor jullie reactie, en wat een leuke tip Twan van dat papier en dan binder. Ik gebruik sjablonen van 45 cm doorsnee en dan is het plastic snel te klein. Bij van Beek zijn wel plastic vellen van 50 bij 60cm te krijgen, maar dat is wel dik om met de hand te snijden. Daarom vraag ik mijn buurman om het te snijden met de laserprinter.