Experimenterend schilderen
experimenteren · 25. november 2023
Experimenteren: welk materiaal je gaat gebruiken om te schilderen. Uitproberen blijft nodig om te zorgen dat je alle ins en outs van je verf kent. Vriendjes worden van je materiaal, dan gebeuren er wonderen.

Hoe laat jij je schilderij drogen?
materiaalkennis · 26. augustus 2023
Als je schildert, heb je altijd met droogtijd te maken. Je kunt de droogtijd van je materiaal kunstmatig bekorten. Daar zitten wel mitsen en maren aan. Ik geef je verschillende kanttekeningen rond het kunstmatig drogen van je schilderij.

Artificiële Intelligentie
bewustwording · 28. april 2023
Artificiële Intelligentie, af kort gezegd AI, daar is tegenwoordig steeds meer rond te doen. Dat het er is, staat vast, dat er nog veel ontwikkeld moet worden staat ook vast. En waar ligt de grens als het veilig moet zijn voor misbruik. En welke rol gaat het spelen in de kunst? een van mijn oceandrums is onderhanden genomen door een programma, en ik laat je de resultaten zien.

Een alternatief voor een schildersezel
experimenteren · 27. november 2022
Jij hebt wellicht een tafel(ezel) om je schilderij op te zetten, als je gaat schilderen. Er is nog een handig attribuut, voor als je klein werkt en je geen ezel of tafel bij de hand hebt. Graag introduceer ik de Kaasplank alias draaischijf en ik vertel je waarom die iets waardevols toevoegt aan je "atelier".

Flower-Power-Tex
bewustwording · 06. november 2022
Als je aan het schilderen bent, raak je vooral de beeldende laag in je zelf aan. Daarnaast doe je veel materialenkennis op. Soms maken die twee lagen de mooiste combinaties. Beelden die gedichten op laten borrelen, maar ook nieuwe termen. Zoals ik de term Flow-Craquelé heb gemunt. Er is nu nog een nieuwe term, puur uit enthousiasme en onwetendheid geboren....

Mijmertijd als geheugensteuntje
bewustwording · 29. oktober 2022
Herken je dat, dat je meer vergeet dan je lief is? Dat dat je denkt dat dat met ouder worden te maken heeft? Ik hoor het veel om mij heen, en zelf heb ik er ook regelmatig last van. Ik wist dat ik het gewoon te druk heb in dat soort periodes, maar nu las ik hoe het werkt. En wat je er aan kan doen....

Verf aan brengen op je doek
materiaalkennis · 15. augustus 2022
Verf op je schilderij aanbrengen kan op veel manieren, met penseel, kwast of zelfs met je handen. Maar er zijn meer mogelijkheden, afhankelijk van wat je wil bereiken. In deze blog lees je waar je op moet letten als je met sprayflesjes aan de slag gaat.

Zien, interpreteren en beleven
bewustwording · 21. mei 2022
Zien en begrijpen wat je ziet zijn twee verschillende dingen. Mijn leraar zei altijd: Als je niet weet hoe een brood er uitziet, kan je het ook niet kopen. Het tegenovergestelde ervaar ik ook: Als ik iets nieuws heb ontdekt, wat me intrigeert, dan lijkt het opeens overal op te duiken. Zo ben ik de laatste tijd bezig met craquelé maken en gebruiken in mijn schilderijen. Als ik buiten loop zie ik overal craquelé. Een soortgelijk principe gebruik ik om mensen tot beelden te laten komen.

Wat doe jij met verfafval?
bewustwording · 07. januari 2022
Tegenwoordig wordt bij alles wat je doet, gevraagd of je het duurzaam doet. Toen ik recent de overstap maakte naar een nieuw atelier, was het nodig me daar intensief in te verdiepen. Het water uit mijn kraan was regenwater, de afvoer van de gootsteen ging rechtstreeks naar de sloot. Vervuild schilderswater mag natuurlijk niet door de gootsteen en daar al helemaal niet. De zoektocht bracht me bij een filterton....

Patatzak-regel bij kleedjes knippen
experimenteren · 12. september 2021
Met zijdevloeipapier kun je prachtig laag over laag verwerken, omdat je door de doorzichtigheid kleurnuances creëert. Kleedje knippen en zo nog meer spelen met je vormen en schakeringen is dan een kleine stap. Tenminste, als je ooit hebt leren kleedjes knippen. Heb jij ooit van de patatzak-regel gehoord? Lees verder en ontdek de belangrijkste regel bij het kleedjes knippen.

Meer weergeven